In de media

  • Bosatlas van de veiligheid in Nieuwsuur

    Bekijk hier het interview met Henk Leenaers van Lijn43 in Nieuwsuur over de zojuist verschenen Bosatlas van de veiligheid.

  • Kennislink: Je raakt niet snel uitgebladerd

    Ook Kennislink besteedde aandacht aan de nieuwe Bosatlas van het voedsel. "Kleurige infographics, staafdiagrammen en informatieve kaarten met een ruim aanbod van vooral statistische informatie over voedingsgerelateerde onderwerpen". Het artikel is hier te lezen.

  • Volkskrant: Bosatlas leidt tot nieuwe inzichten

    Aha! kopt de Volkskrant. Volgens Mac van Dinther leidt elke pagina van de nieuwe Bosatlas van het voedsel tot nieuwe inzichten. En wie de kaart over of naast elkaar legt heeft echt wat om over na te denken. Waarom, bijvoorbeeld, concentreert overgewicht zich juist in de agrarische gebieden?

     

    Download artikel
  • Parool geeft 4 sterren!

    Op leestafels, rond de kerstdis, in schoollokalen en op de burelen van eetschrijvers: De Bosatlas van het Voedsel komt overal van pas, aldus recensent Jonah Freud in Het Parool. Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen kunnen er veel uit leren. Bijvoorbeeld dat het hoogste percentage van mensen van negentien jaar en ouder met obesitas te vinden is in Drenthe en Noordoost-Groningen. En dat vrouwen veel meer koek en gebak eten dan mannen, en dan vooral op zondagmiddag.

    Download artikel
  • NTR Academie: De Bosatlas van het voedsel

    Wat gebeurt er met ons voedsel voor het op ons bord belandt? De voedselvoorziening van Nederland is internationale handel en biologisch is logisch. Maar heeft dat invloed op ons eetgedrag? Henk Leenaers is eindredacteur van De Bosatlas van het voedsel. Daarin is ons eetgedrag uitgebreid in kaart gebracht. 

  • Trouw: Atlas vol smakelijke weetjes

    De ‘Bosatlas van het voedsel’ staat vol wetenswaardigheden. Met weinig tekst, maar veel kaarten en grafieken, wordt de informatie behapbaar, aldus Kees de Vré in een lovende recensie over twee pagina’s in dagblad Trouw. 

    Download artikel
  • Dit is de dag: Voedsel veiliger dan ooit

    Ondanks alle voedselschandalen is ons voedsel tegenwoordig veiliger dan ooit. Dat zei de eindredacteur van de Bosatlas over voedsel Henk Leenaers vrijdag tegen Thijs van de Brink in radioprogramma Dit is de Dag. Ook aan voedselveiligheid heeft de nieuwe atlas een hoofdstuk gewijd.

  • Elsevier: Voeding in kaart

    Deze Bosatlas van het voedsel is een voor de hand liggende keuze, omdat voeding meer in de belangstelling staat dan ooit: koken als hobby is razend populair. En er is veel te doen over voedselveiligheid, over de effecten van producten op ons gestel, over de toekomst van boeren in Nederland en over de gevolgen van voedselproductie voor landschap en milieu. Al die thema’s komen in 116 pagina’s aan bod in kaarten en infographics.

    Download artikel
  • WekkerWakker: Nieuwe Bosatlas over voedsel

    Heeft u enig idee hoeveel Nederlanders per dag uitgeven aan voedsel? Wie er het meeste fruit eet? En hoeveel van die vrachtwagens die u dagelijks op de weg tegenkomt vervoeren eigenlijk voedsel? De antwoorden op deze vragen en meer interessante weetjes over ons eten vindt u in De Bosatlas van het voedsel. We bellen eindredacteur Henk Leenaers.

  • NRC Handelsblad: Voedselatlas

    Je zou bijna willen dat je het allemaal weer uit je hoofd moet leren van je leraar aardrijkskunde, schrijft NRC Handelsblad over onze Bosatlas van het voedsel. Hoeveel hectare wordt in Nederland voor tarweteelt gebruikt? Welk percentage van ons inkomen besteden wij aan voedsel? Hoeveel gezonde schoolkantines telt de regio Den Haag?

    Download artikel
  • Vakblad Geografie over Onder de grond

    Recensie van 'Onder de grond' in Geografie, het vakblad van aardrijkskundedocenten.

    Bekijk het artikel
  • 'Onder de grond' vol duveltjes uit een doosje

    NRC op zaterdag: "Onder de grond is een boekje vol duveltjes uit een doosje en interactieve presentjes".

    Bekijk het artikel
  • iBook Onder de grond op BNR

    In de rubriek Internet Vandaag besteedt Herbert Blankesteijn van BNR Nieuwsradio aandacht aan het interactieve iBook 'Onder de grond'.

  • De Volkskrant: 'Een fijne atlas, die Bosatlas van de energie'

    Mensen die verstand hebben van energie vinden dat de meeste mensen zo weinig verstand hebben van energie, aldus Michael Persson in de Volkskrant. Gelukkig is er nu een atlas die antwoord geeft op de vragen van zulke onwetende consumenten en politici. Zon, wind, olie, turf – alles wat ertoe doet, is door Lijn43 en Noordhoff in grafieken, schema’s en kaarten in beeld gebracht.

    Download artikel
  • Geografie : 'Prachtig naslagwerk over energie'

    'De atlas is een must voor geïnteresseerde (ex-)werknemers uit de sector, en voor atlasverzamelaars', aldus dit vakblad voor aardrijkskundedocenten, 'maar het meeste plezier aan de atlas wordt vast en zeker op school beleefd'. Want de thematische kaarten geven een uniek overzicht van de diverse aspecten van energie, zo schrijft Geografie, en de atlas is een prachtig naslagwerk: docenten vinden er allerlei voorbeelden in om hun lessen te actualiseren en de komende jaren zullen leerlingenwerkstukken over energie vast en zeker beter onderbouwd zijn dan voorheen.

    Download artikel
  • RTV Rijnmond: reportage over ondergrond-app

  • BNR Digitaal: app voor onder de grond

    In de ondergrond van de meeste grote steden is het een drukte van jewelste. Onder de stoep zitten glascontainers, metrotunnels, kabels en leidingen, archeologische resten en bodemenergie-installaties. De overheid probeert het ondergronds ruimtegebruik in goede banen te leiden, Lijn43 maakte een app die de ondergrondse drukte zichtbaar maakt. Een soort Google Earth voor verleden, heden en toekomst, aldus presentator Herbert Blankesteijn. Beluister hier het gesprek met Henk Leenaers.

  • Basisregistratie Ondergrond

    Aardwarmte, bodemenergie, CO2-opslag. Omdat we onder maaiveld tegenwoordig veel meer doen dan olie, gas en grondwater winnen, hebben steeds meer gebruikers behoefte aan goede en eenduidige informatie over de bodem en ondergrond. Met een wet op de basisregistratie ondergrond in voorbereiding plaveit het Ministerie van Infrastructuur en Milieu de weg voor één centrale database over bodem en ondergrond. Voortaan zijn ondergrondgegevens gratis beschikbaar voor burgers en bedrijven. Henk Leenaers interviewde Dirk van Barneveld van het Ministerie van I&M. Gepubliceerd in: TNO Magazine

    Bekijk het artikel
  • Voors en tegens van schaliegas

    Als aardwetenschappelijk geschoold wetenschapsjournalist schreef Henk Leenaers honderden artikelen voor o.a. NRC Handelsblad, Intermediair en Binnenlands Bestuur. Ook al is hij nu fulltime werkzaam als communicatieprofessional, met enige regelmaat pakt hij de pen weer op en schrijft hij een journalistiek stuk over de ontwikkelingen in zijn vakgebied. Zoals over de voors en tegens van schaliegas, waarvan een enorme voorraad in de Nederlandse ondergrond blijkt te zitten. Gepubliceerd in: TNO TIME

    Bekijk het artikel
  • Stormschade en hittestress

    Maandelijks becommentarieert TNO-directeur Dick Schmidt in vakblad Cobouw actuele ontwikkelingen in zijn vakgebied. Of het nu gaat om stormschade, hittestress, topsectoren, zorgvastgoed of bouwlogistiek, altijd weet hij een verbinding te maken met de wereld van kennis en onderzoek. Terugkerend thema: samen staan we sterker, zeker als het gaat om innovatie. Als ghostwriter zorgt Henk Leenaers ervoor dat de gedachten van Schidt impact hebben op de lezer. Een kwestie van helder formuleren. Gepubliceerd in: Cobouw

    Bekijk het artikel
  • De dijkendokter komt ieder jaar op bezoek

    Een derde van ons land ligt onder de zeespiegel, de helft bestaat uit polders. Dat het hier toch niet onder water loopt, is te danken aan twintigduizend kilometer dijk, waarvan een kleine duizend in het beheergebied van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. In een serie van vijf artikelen in de Gooi en Eemlander legt Henk Leenaers uit wat er allemaal komt kijken bij het inspecteren, verbeteren en onderhouden van dijken. Kort en krachtig vat hij zo samen wat er er allemaal staat in het boekje Wonen in een polder, dat Lijn43 maakte in opdracht van Waternet. Gepubliceerd in: Gooi en Eemlander

    Bekijk het artikel
  • NRC: Bosatlas van de ondergrond

    Wat een eervolle ontvangst van onze eerste thematische Bosatlas: over drie kolommen op de voorpagina van NRC Handelsblad, en gepersifleerd door Kamagurka! Het onzichtbare is zichtbaar gemaakt, concludeert de redactie van dagblad NRC.next, dat een hele pagina inruimt om de lezers mee te nemen op een reis door de ondergrond van Nederland.

    Download artikel
  • NRC: Waterspeelbaan Nederland

    In de wetenschapsbijlage van NRC Handelsblad vergelijkt Michiel van Nieuwstadt ons land met een waterspeelbaan. Aanleiding: de Bosatlas van Nederland Waterland van Lijn43 en Noordhoff Uitgevers.

    Download artikel
  • Trouw: Wateratlas vertelt groot verhaal

    Een paginagroot artikel over de Bosatlas van Nederland Waterland in Trouw prikkelt de PVV tot het stellen van enkele kritische Kamervragen. Het rumour waait snel over, maar in korte tijd gaan er bijna 20.000 exemplaren over de toonbank. Een bestseller!

    Download artikel
  • Sp!ts: Water zuiveren in de achtertuin

    Sp!ts staat uitgebreid stil bij een bijzondere pagina in de Bosatlas van Nederland Waterland over een woonwijk in Sneek. De energie die nodig is om daar het afvalwater te zuiveren komt uit het afvalwater zélf! Kringloop gesloten, goed voor het milieu. 

    Download artikel
  • De Pers: Land van alles op een kluitje

    Volgens wetenschapsjournalist Marcel Hulspas maakt de opeenstapeling van problemen De Bosatlas van Nederland Waterland tot zoiets als een bad trip. De foto’s, grafieken en kaarten zijn, met kleurtjes, vrolijke balletjes en huppelende pijltjes, van een psychedelische schoonheid. Maar ook al toont De Bosatlas van Nederland Waterland ons een onmogelijke opgave, zo concludeert hij, hij toont ook aan dat we zoiets wél aankunnen. Met dank aan onze internationaal vermaarde waterkennis.

    Download artikel
  • Volkskrant: Rotterdamse strijd tegen het water

    Marc van den Eerenbeemt over de Bosatlas van Nederland Waterland: "Deze speciale editie besteedt aandacht aan de waterproblemen van Rotterdam. Ingeklemd tussen zoet en zout water bereidt de stad zich voor op klimaatveranderingen."

    Download artikel
  • NRC: In 40 hoofdstukjes de aarde rond

    Onze allereerste eigen productie maakten we ter ere van het International Year of Planet Earth. Alles wat iedereen moet weten over de grond onder zijn voeten, samengevat in veertig korte hoofdstukjes en een mini-atlas. De wetenschapsredactie prees het boekje onder meer vanwege de aandacht voor alle waarden van de ondergrond. 

    Download artikel